بررسی تصفیهپذیری پساب صنایع غذایی آماده با فرایند شیمیایی انعقاد و لختهسازی
الموضوعات : Water and wastewater technology
میترا غلامی مقدم
1
,
فریبا استوار
2
,
محدثه توکلی
3
1 - کارشناسی ارشد مهندسی عمران-محیط زیست، موسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی رشت، گیلان، ایران
2 - دکتری شیمی تجزیه، پژوهشکده محیط زیست جهاددانشگاهی، گیلان، ایران
3 - کارشناس پژوهشی، پژوهشکده محیط زیست جهاددانشگاهی، گیلان، ایران
الکلمات المفتاحية: پساب, صنایع غذایی آماده, انعقاد و لخته¬سازی, جارتست, آهن (III) کلراید, COD,
ملخص المقالة :
هدف از این پژوهش، بررسی تصفیهپذیری پساب صنایع غذایی آماده با استفاده از فرآیند شیمیایی انعقاد و لختهسازی بود. در این فرآیند از منعقد کننده فریک کلراید (FeCl3) به همراه کمک منعقد کنندههای پلی آکریل آمید و آهک استفاده شد. بهمنظور بررسی اثر متقابل پارامترهای تأثیرگذار بر فرآیند تصفیه، نرمافزار طراحی آزمایش (DOE) به مدل مرکب مرکزی (CCD) مورد استفاده قرار گرفت. عوامل تأثیرگذار بر فرایند انعقاد و لختهسازی از قبیل غلظت منعقد کننده FeCl3 در محدودهی غلظتی mg/L500-2000، pH اولیه در محدودهی 10-5، کمکمنعقدکنندهی آهک و پلی الکترولیت به ترتیب با غلظتهای mg/L 25-100 و mg/L 5/2 -5/0 توسط دستگاه جارتست مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای تعیین مقادیر بهینه، میزان اکسیژن خواهی شیمیایی (COD) بهعنوان آزمون هدف انتخاب شد. مقایسهی شرایط بهینهی تکعامله و اثر متقابل دادهها با استفاده از نرمافزار طراحی آزمایش، مقدار بهینهی pH برابر 5/7، غلظت منعقدکننده FeCl3 بهمقدار mg/L 1250و کمکمنعقدکنندههای آهک و پلیالکترولیت بهترتیب با غلظتهای mg/L 60 و 5/1، راندمان حذف COD برابر 15/94% را نشان داد. بررسیهای آماری نشان داد، مقدار F-value برابر 48/19، نشاندهندهی مطابقت خوب این مدل با نتایج آزمایشگاهی است. همچنین، مقادیر P-value کمتر از 0500/0، بیانگر معنیدار بودن آزمایش است. با مقایسه نتایج آزمایشگاهی و نتایج پیشبینیشده نرمافزار، همبستگی خوبی بین نتایح مشاهده گردید. درنهایت، نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که تصفیهی پساب کارخانهی صنایع غذایی با استفاده از منعقدکنندهی FeCl3 امکانپذیر بوده و پساب تصفیه شده، استانداردهای تخلیه به زمینهای کشاورزی برای آبیاری مزارع را داراست.