زيباييشناسي گردشگری کشاورزی و توليد اجتماعي فضا از منظر ذينفعان محلي (مورد مطالعه: جشنواره انگور در شهرستان ابهر، روستای درسجین)
محورهای موضوعی :
محمد تقی حیدری
1
,
داریوش جهانی
2
,
اسمعیل دلیر
3
,
یعقوب حقی
4
1 - دانشیار گروه جغرافیا، رشته جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشکده علوم انسانی؛ دانشگاه زنجان
2 - استادیار گروه جغرافیا، رشته جغرافیا و برنامهریزی شهری، دانشکده علوم انسانی؛ دانشگاه یپام نور تهران
3 - استادیار گروه جغرافیا، رشته جغرافیا و برنامهریزی شهری، دانشکده علوم انسانی؛ دانشگاه یپام نور تهران
4 - دانشجوی دکتری، گروه جغرافیا، رشته جغرافیا و برنامهریزی شهری، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران
کلید واژه: گردشگری کشاورزی, تولید اجتماعی فضا, ذینفعان محلی, روستای گردشگری درسجین,
چکیده مقاله :
گردشگری کشاورزی در کاهش فقر روستایی، عمران و توسعه پایدار کشاورزی و روستایی، ایجاد فرصتهای درآمدزا برای ساکنان بومی، توسعه فرهنگ حفاظت از منابع طبیعی و استفاده بهینه از جذابیتهای فرهنگی و طبیعی نقش مهمی دارد و زمینه را برای تعامل و روابط متقابل بین مردم افراد روستا و جامعه گردشگران فراهم میکند. با این رویکرد نوشتار حاضر میکوشد پیشران گردشگری کشاورزی را در روستای درسجین از منظر ذینفعان محلي با تأکید بر جشنواره انگور مورد مداقه قرار دهد. تحقیق حاضر از نظر نوع کاربردی و به لحاظ ماهیت روش توصیفی- تحلیلی میباشد. گردآوری اطلاعات به طرق کتابخانهای و میدانی از طریق مصاحبه از طریق ابزار پرسشنامه (مصاحبه با ساکنان روستای درسجین عمدتاً سرپرستان خانوار)؛ و حجم نمونه 78 نفر خانوار در طول پياده راههای منتهي به محل جشنواره روستاي درسجين صورت گرفته است. در این نوشتار ابزارهای تحقیق بر میکمک و تکنیک ارجحیت بهترین- بدترین بوده است. حس مثبت و خوشايند بودن فضا و همچنین مرمت و نگهداری آثار با اختلاف زیاد نسبت به دیگر فاکتورها رتبه اول و دوم را به خود اختصاص دادهاند و در تولید اجتماعی فضا نسبت به دیگر شاخصها دارای وضعیت ارجحیت بوده است و این امر پیش از همه وضعیت خوشایند و آثار مثبت را در روستای درسجین خلق کرده است. در این راستا باید برنامه هایی جهت توسعه گردشگری پیگیری شوند و در ضمن آن مأموریت و وظایف نهادها در تحقق این مهم مشخص گردد تا موازی کاری و دوبارهکاری ایجاد نگردد و حس مسئولیت ایجاد شده تا زمینه برای ایجاد تعلق به مکان فراهم آید.
Playing a significant role in reducing rural poverty, fostering sustainable agricultural and rural development, creating income-generating opportunities for local residents, promoting the culture of natural resource protection, and optimal use of cultural and natural attractions, agricultural tourism provides the basis for interaction between village residents and visiting tourists. In this regard, this study sought to examine the driving forces involved in developing agricultural tourism in Dresjin village from the local stakeholders’ perspective, focusing on the grape festival. The current research is applied in terms of type and descriptive-analytical in terms of nature. The sample size of the study comprised seventy-eight household members who were interviewed along the sidewalks leading to the festival site of Dresjin village. The required data were also collected through library and field studies. The data were then analyzed via the MICMAC approach using the worst-best preference technique. The findings of the study indicated that the positive and pleasant feeling produced by the space and the restoration and maintenance of monuments were the most significantly preferred factors involved in the social production of the space, providing the visitors of Dresjin village with a pleasant feeling and bringing about positive results for the village. Therefore, it appears that tourism development programs must be developed for the village, including clearly set missions and duties of relevant organizations. Such well-developed programs could help avoid parallel working and unnecessary duplications, and also create a sense of responsibility in the actors involved through the tasks assigned to them.